Probiotici imaju svijetlu budućnost

Od 2004. godine naovamo broj pretraživanja pojma „probiotici“ na Googleu povećao se za 500%, a taj trend se nastavlja.1

Ljudi širom svijeta obraćaju sve veću pažnju na zdravlje svojih crijeva i mnogobrojne koristi koje može donijeti uravnotežena mikrobiota.

Izreka kaže „Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi rade tebi“. Isto se odnosi i na vaša crijeva. Sve je raširenije shvatanje uloge faktora kao što je prehrana i vježba na sastav naše mikrobiote i utjecaj koji to može imati na zdravlje.2

 

Kakva je zapravo budućnost probiotika?

Više studija je pored utjecaja na gastrointestinalno zdravlje proučavala i koristi "dobrih" ili "prijateljskih" bakterija u drugim oblastima. Na primjer, već postoje studije o koristima probiotika u kontroli raspoloženja i borbi protiv stresa.3,4,5

U nastavku analiziramo još dva potencijalno uzbudljiva područja:

 

Prebiotici

Jeste li čuli za prebiotike? Možda niste. Možda jeste. To su neprobavljivi prehrambeni sastojci koji potiču rast probiotskih bakterija, kao što su Bifidobacteria i Lactobacillus.6

Istraživanje prebiotika je još uvijek u ranoj fazi, ali već postoje implikacije niza koristi za zdravlje, kao što je održavanje zdravlja crijeva, utjecaj na zatvor, kolesterol i pretilost.6

 

Pretilost

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), globalna stopa pretilosti udvostručila se od 1980 do 2014. U 2014. godini približno 39% odraslih starijih od 18 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu, a 13% ih je bilo pretilo.7

Istraživači proučavaju načine na koji prirodno prisutne crijevne bakterije mogu utjecati na razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Studija provedena 2012. godine na miševima pokazala je da bakterije koje žive u debelom crijevu mogu usporiti aktivnost smeđeg masnog tkiva koja sagorijeva energiju, što doprinosi pretilosti.8 Istraživanje u ovoj oblasti je još uvijek u ranim fazama, ali postoji mogućnost da bi se probiotici u budućnosti mogli koristiti kao pomoć u smanjenju tjelesne težine. Istraživanja pokazuju da osobe normalne tjelesne težine imaju drugačije bakterije u crijevima od osoba prekomjerne tjelesne težine ili pretilih osoba.9

 


1. https://www.google.co.uk/trends/explore#q=probiotics, accessed April 2016
2. Conlon M, et al Nutrients. 2015;7 :17-44
3. Benton D et al. Eur J Clin Nutr. 2009 ;61:355–361
4. Rao AV. et al. Gut Pathog. 2009;1:6
5. Saulnier DM. Gut Microbes. 2013;4(1):17-27
6. Patel et al. 3 Biotech. 2012;2(2):115–125
7. WHO, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/, accessed April 2014
8. Mestdagh et al. J. Proteome Res. 2012;11(2):620–630
9. Ley et al. Nature. 2006;444(7122):1022-3