Zdrava ravnoteža u našoj mikrobioti

Unutar našeg tijela nalazi se između 10 i 100 biliona stanica živih mikroorganizama.1

Većina ih se nalazi u crijevima gdje čine živi ekosistem, poznat kao crijevna mikrobiota. Ovi mikroorganizmi pomažu nam u varenju hrane i oblikovanju našeg imunološkog sistema.2

Naša crijevna mikrobiota uključuje mnoge organizme, kao što su gljivice, kvasnice i arheje,3 ali oko 90% mikrobiote čine bakterije.4 Često se bakterija bojimo i smatramo ih lošima. Zar one nisu prljave i štetne? Zar nemamo svi u svojim domovima sredstva namijenjena uništavanju "bacila" i "bakterija" kako bi naše porodice bile sigurne? Kako one mogu biti dobre i zašto bi nam mogle biti potrebne?

Istina je da štetne bakterije mogu uzrokovati bolesti.5 Ali štetne bakterije samo su manji dio svih bakterijskih vrsta. U našim crijevima žive uglavnom bakterije koje su korisne za nas.6

Kod zdravih je osoba crijevna mikrobiota dobro uravnotežena, a u njoj prevladavaju bakterije koje povoljno djeluju na naše zdravlje, tzv. korisne bakterije.6

Jeste li znali...?

  • Bebe dolaze na svijet gotovo bez ijednog mikroba u njihovom tijelu. Ali u roku od par dana njihova crijeva budu naseljena moćnim i složenim ekosistemom korisnih mikroba.7
  • Majčino mlijeko sadrži sastojke koji potiču rast određenih mikoorganizama, a to su poglavito bakterije iz roda bifidobakterija. One mogu štititi novorođenčad od naseljavanja drugih, štetnih mikroorganizama.8
  • Odgovarajuće uspostavljanje crijevne mikrobiote u djetinjstvu i njezino održavanje tokom života smanjuju rizik od pojave određenih bolesti.9
  • Vaša crijevna mikrobiota je jedinstvena - niko drugi nema identičan sastav kao vi.10
  • Korisne bakterije u vašoj mikrobioti su važan izvor vitamina K i vitamina B skupine.2
  • Crijevna mikrobiota nam također pomaže u varenju hrane, posebno šećera (uključujući laktozu) i vlakana.11, Također pomaže u regulaciji crijevne peristaltike, proizvodi probavne enzime i ima druge funkcije kao što je proizvodnja crijevnog gasa.5
  • Crijevna mikrobiota, osim toga, igra važnu ulogu u održavanju zdravlja. Sarađuje s imunim sistemom i jača ga.2,5 Ona također pomaže u sprječavanju naseljavanja štetnih mikroorganizama koji ulaze u naše tijelo i sprječava rast štetnih bakterija koje žive u crijevima.12

 

Održavanje ravnoteže može biti teško

Zdrava mikrobiota u našem probavnom sistemu je odlična stvar, ali situacija može biti i drugačija. Stres, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i prehrana bogata zasićenim mastima može narušiti ravnotežu mikrobiote u crijevima5, kao i liječenje antibioticima.13

Probiotici mogu pomoći u ponovnom uspostavljanju i održavanju ravnoteže naše crijevne mikrobiote.6

 

Kvalitetni probiotici donose dobre vijesti

Probiotici su "živi mikroorganizmi koji kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama povoljno djeluju na zdravlje domaćina".5 Najčešći probiotici sastavljeni su od korisnih bakterija.5 Oni se mogu koristiti za nadogradnju naše mikrobiote kada je njena ravnoteža narušena.6

Probiotici u obliku lijeka su perspektivna opcija za liječenje nekih zdravstvenih stanja probavnog trakta. To uključuje proljev uzrokovan antibioticima, kao i akutni proljev.14 Osim toga, mogu se koristiti za borbu protiv probavnih tegoba kao što je nadimanje crijeva i vjetrovi.1

 

Dodatni načini za održavanje ravnoteže

Pored uzimanja probiotika, postoje i drugi načini za poboljšanje općeg stanja organizma i očuvanje ravnoteže crijevne:

Vježbanje: Redovno vježbanje može uticati na sastav crijene mikrobiote i smanjiti vrste bakterija koje bi mogle doprinijeti pretilosti.3

Prehrana: Prehrana sa visokim udjelom masti može dovesti do promjene u mikrobnoj populaciji u našem organizmu.3 Smanjivanjem udjela masti u prehrani možete doprinijeti održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote, što je od koristi za zdravlje. Na primjer, zasićene masti mogu povećati broj mikroba u crijevu koji pospješuju upalu.3

Opuštanje: Stres smanjuje broj potencijalno korisnih bakterija Lactobacillus u našoj crijevnoj mikrobioti.3 Predlažemo da izdvojite deset minuta za sebe i vježbate tehnike opuštanja kao što su joga ili meditacija.

 


1. Ursell L, et al. Nutr Rev. 2012;70(1):S38–S44.
2. Ciorba MA. Clinical gastroenterology and hepatology. 2012;10(9):960–968.
3. Hoffman C, et al. PLOS ONE. 2013;8(6):1–12
4. Qin J, et al. Nature. 2010 4;464(7285):59–65
5. Conlon M, et al Nutrients. 2015;7:17-44
6. Mitsuoka T. Asia Pac J Clin Nutr. 1996;5(1):2–9
7. Jost T, et al. PLoS One. 2012;7(8)
8. Liepke C, et al. The Febs Journal. 2002;269(2):712–718
9. Rodriguez JM, et al. Microb Ecol Health. 2015;26(10)
10. Gut Microbiota for health. Available at: http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/your-microbiome-is-like-a-unique-fingerprint. Accessed June 2016
11. Gorbach SL. Microbiology of the Gastrointestinal Tract. Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition (1996).
12. Kamada N, et al. Nat Immunol. 2013;14(7):685–690
13. Sanders ME. Clin Infect Dis. 2008;46:S58–S61
14. Sazawal S, et al. Lancet. 2006 :6(6);374–382
15. Quigley EMM & Flourie B. Neurogast & Mot. 2007;19(3):166–172